Rolul elevului si al profesorului in procesul instructiv-educativ

In procesul instructiv-educativ, elevul si profesorul  sunt doi actori sociali care trebuie sa indeplineasca sarcini diferite. Desigur, elevii sunt cei ce trebuie sa puna accentul pe invatarea limbii straine, sa-si dezvolte competentele si strategiile si sa execute sarcinile de lucru si activitatile necesare pentru a participa eficient la tot ceea ce inseamna COMUNICARE intr-o limba straina.

Elevul trebuie sa selectioneze informatiile cele mai utile din cele prezentate, sa le asocieze cu cele deja cunoscute si sa le integreze in memoria sa cat mai mult timp. Cu toate acestea, putini sunt acei elevi care au asemenea initiative. Cei mai multi dintre ei invata urmand doar intructiunile si realizand activitatile propuse de profesor si de manualele traditionale.

Pornind de la aceasta idee, multi inteleg ca au nevoie de meditatii pentru ca profesorul meditator devine un facilitator al procesului de invatare, care ii va ghida pe elevii sai, propunandu-le activitati si sarcini adaptate nivelului lor pentru a atinge obiectivele fixate. La fel ca in cadrul procesului instructiv-educativ din cadrul scolii, profesorul care ofera meditatii trebuie sa-si planifice actiunile pedagogice (materialele, resursele, sarcinile de lucru pentru elevi), sa propuna interactiuni pornind de la contexte autentice si de la situatii cotidiene care sa starneasca interesul elevilor, sa determine modalitatile de realizare a activitatilor, sa aiba in vedere succesivitatea logica a sarcinilor didactice, sa evalueze munca elevilor. O diferenta importanta este ca, la scoala, profesorul lucreaza cu un numar mai mare de 25 elevi, iar la meditatii se lucreaza cu maxim 4 elevi.

Profesorul ii va incuraja si ii va motiva pe elevi, ii va sfatui, ii va informa, va fi un animator al sedintei, dar si un evaluator corect.

Profesorul care realizeaza meditatii trebuie sa tina cont de mai multi factori, cum ar fi:

  • intentiile elevilor
  • asteptarile lor
  • cunostintele si nevoile lor
  • stilul / stilurile de invatare
  • nivelul de cunoastere al limbii.

Nu in ultimul rand, elevul care participa la ore de meditatie va fi mult mai relaxat decat la scoala (unde poate primi note) intrucat profesorul meditator ii va evalua competentele intr-o maniera pozitiva, evidentiind punctele forte si ajutand la eliminarea punctele slabe.

Comments are closed.


Warning: fsockopen(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/odragoste/domains/meditatiienglezafrancezabacau.info/public_html/wp-content/themes/english_teacher_wp/footer.php on line 51

Warning: fsockopen(): unable to connect to widget.bacaulive.ro:410 (php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known) in /home/odragoste/domains/meditatiienglezafrancezabacau.info/public_html/wp-content/themes/english_teacher_wp/footer.php on line 51