Importanta exprimarii orale intr-o limba straina

In cadrul meditatiilor la limba engleza sau la limba franceza, profesorul trebui sa puna accentul pe dezvoltarea competentei de producere a unui mesaj oral. Exprimarea orala implica existenta unui emitator, a unui destinatar, dar si a unor situatii de comunicare autentice adecvate. Elevul este timorat cand vine vorba de a-si exprima intr-o limba straina chiar si parerea personala, iar rolul profesorului meditator este de a-l face pe elev sa inteleaga ca dificultatile pot fi depasite daca se insista cu seriozitate asupra acestei competente. Problemele lingvistice vor fi ameliorate imediat ce elevii se vor obisnui sa dialogheze, sa se prezinte, sa vorbeasca despre universul lor imediat, sa-si exprime parerea, sa realizeze descrieri plecand de la imagini, portrete, sa participe la simulari si jocuri de rol spontane.

Debutantii pot creea micro-dialoguri, urmand pasii sugerati de profesor in situatiile de comunicare propuse.

Iata un exemplu pentru debutanti: Paul si Mihai sunt prieteni. Ei il intalnesc pe Silviu, pritenul lui Mihai.

Pasi de urmat:

  • Paul si Mihai se saluta.
  • Mihai il preznta pe Silviu prietenului sau, Paul.
  • Paul si Mihai se saluta si isi adreseaza cateva intrebari (referitoare la varsta, familie, preferinte) etc

Jocul de rol poate fi utilizat la orice nivel si permite folosirea notiunilor deja cunoscute, memorarea si integrarea structurilor lexicale si gramaticale noi. De asemenea, prin jocul de rol se evita pasivitatea elevului in cadrul orelor de meditatie, acesta simtindu-se un participant activ in propriul proces instructiv-educativ, fiind incurajat sa se exprime.

Jocul de rol nu inseamna recitarea unui dialog memorat, ci o situatie improvizata dupa un scenariu la care elevul s-a gandit o scurta perioada de timp.

Exemple de sarcini didactice pentru jocul de rol:

  • Pierre, angajat la o firma auto ii cere patronului o marire de salariu, dar acesta refuza, oferindu-i si explicatii ;
  • O doamna va roaga sa-i spuneti unde este primaria si voi o ajutati sa se orienteze, precizandu-i adresa exacta;
  • Mary le explica parintilor ca vrea sa plece din tara. Parintii isi arata ingrijorarea.

In concluzie, este esentiala comunicare orala intr-o limba straina deoarece, in acest mod, elevul isi corecteaza pronuntia, isi aprofundeaza cunostintele, capata incredere in sine si astfel, devine motivat sa incerce sa progreseze continuu.

Comments are closed.


Warning: fsockopen(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known in /home/odragoste/domains/meditatiienglezafrancezabacau.info/public_html/wp-content/themes/english_teacher_wp/footer.php on line 51

Warning: fsockopen(): unable to connect to widget.bacaulive.ro:410 (php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known) in /home/odragoste/domains/meditatiienglezafrancezabacau.info/public_html/wp-content/themes/english_teacher_wp/footer.php on line 51